ANIMAL MAGNETISM 2
GØTEBORG, SE
Atalante ︎︎︎ 29. mars 2011
Atalante ︎︎︎ 30. mars 2011

TRONDHEIM, NO
Bastard ︎︎︎ 25. september 2010
Bastard ︎︎︎ 26. september 2010

GØTEBORG, SE
Atalante ︎︎︎ 20. mars 2010
Atalante ︎︎︎ 21. mars 2010

OSLO, NO
Black Box teater ︎︎︎ 10. desember 2009
Black Box teater ︎︎︎ 11. desember 2009
Black Box teater ︎︎︎ 12. desember 2009
Black Box teater ︎︎︎ 13. desember 2009


Forestillingsrekken Animal Magnetism er en hyllest til alle hysterikere gjennom 5000 år! Animal Magnetism 2 hedrer særlig dem som dro til Amerika i mellomkrigstiden for å fortsette å praktisere sitt hysteri i en kultur som ennå ikke hadde avskaffet sykdomsbetegnelsen hysteri. Da diagnosen ble avviklet var et helt samfunn besmittet, noe som kom til uttrykk på alle arenaer, hjemme som ute, i by og land, i omreisende freakshows og vaudeville.

Alle tiders hysteriker Paul Woman havner midt i the State of Virginia, personifisert ved slangemennesket, den jomfruelige horehønemora ved samme navn. I dette landskapet kan en ekte fransk hysteriker bedrive sine utømmelige uttømninger, sine uløselige utløsninger, sin besudlete uberørthet uten forstyrrelser.Her kan den sprikende og misunnelige kvinnelige seksualiteten på sitt usleste og mestutrerte, vises opp uten omsvøp.

Penismisunnelse
Animal Magnetism del én baserte seg på den anerkjente nevrologen Jean Martin Charcots estetisering av det perfekte hysteri. Hans etterfølger, Sigmund Freud, utviklet egne teorier og begreper på noen av de samme symptomene. Hans fokusering på seksualitetens store betydning og innvirkning på menneskets utvikling, førte ham til det han kalte kvinnelighetens problem og penismisunnelsen.

I Nytt i psykoanalysen (Freud 1934) understreker forfatteren at penisens betydning må innrømmes. Småpiker som ikke har oppdaget sin vagina, er å betrakte som menn med forkrøplet penis (les klitoris). Mangelen gir mindreverdighetskompleks og pikene blir penismisunnelige. Sjalusien fremkaller en sterk impuls til onani og spolerer all seksuell nytelse. Denne særegne og sagnomsuste form for kvinnelige (p)syke har vært behandlet med kløkt og forrakt i mangt et feministisk manifest, men hva skjer når en koreograf og hennes dansekunstnere tar penismisunnelsen i egen hånd?

Inkompatiblekontinent

Når Henriette Pedersen gir seg i kast med Freuds forsøk på å forklare hysteriet, så nærmer hun seg også hysteri-historiens psykologiserende epoke. Det er muligens derfor en mørkere side av syndrometsom vises i Animal Magnetism 2, et mørke som løses ut med fritt sinne og absurde rekvisitter. Når Freud kaller det hysteriske for kvinnelighetens problem, kjønner og problematiserer han syndromet mer enn forgjengerne sine. Hysteriet rykker tettere på fordi det klistres til kvinnekjønnet og fordi Freuds teorier fremdeles er i folkelig bruk. Det krever mer av utøverne.

Paul Woman, alias Kristine Karåla Øren, får med seg Freuds psykologiske nyvinninger i kofferten og legger ut på en lang reise fra Frankrike til Amerika, en turné som forestillingen gir etlite innblikk i. State of Virginia, alias Marianne Skjeldal, er bortreist på hjemmebane i en autistisk tilstand av tjuesekstusen hønseegg i en evighet av innavl. De to karakterene står for hvert sitt prinsipp og verdensdel, maskulin og feminin, Europa og Amerika. De utgjør forgrunn og bakgrunn i hverandres univers, men møtes hysterisk nok aldri enda så nære de er i Animal Magnetism 2.

Animal Magnetism
var en av mange behandlingsformer utviklet av Franz Anton Mesmer, derav den hypnotiske tilstanden mesmerized. Han var tidlig ute med å kurere kvinner med avvikende adferd. Senere medisinering mot hysteri var naturnære omgivelser, langbad, berøring, trykk på hysterogene soner, tungetale, bayersk øl, morfin, opium, hasj, arsenikk, elektrifisering og kirurgi, ofte i kjønnsorganene. For at hysteri har noe med kvinnelig (og) seksualitet å gjøre har lenge vært klart.

Freud tok i bruk psykoanalysen og divanen. I behandlingen fant han at kvinners seksuelle utvikling med penismisunnelse er så besværlig at den tapper dem for krefter. Allerede som 30-åringer er de fastlåste og stive personligheten med liten evne til endring. Men kvinner kan også være menneskelige vesen selv om personlighetsutviklingen deres er svært krevende, hevder Freud. Animal Magnetism 2 vil vise at Freud tar skrekkelig feil!

Penismisunnelsens symptomer:
 1. penismisunnelse er ikke lett å overkomme,
  • avfinnelse av mangel på penis er ingen likegyldig sak
 2. penismisunnelse fremkaller sterk impuls til onani
  • som igjen gir mindreverdighetsfølelse fordi klitoris er en forkrøplet penis
  • som igjen fører til at kvinner trenger å elskes, mer enn menn trenger det
 3. sublimert/undertrykt penismisunnelse uttrykker seg i et intellektuelt kall
 4. lek med dukker = pleie av penisekvivalent, følger av penismisunnelse
  • pirring i halsen, kremting og hoste utrykker ønske om å suge penis
 5. penismisunnelse bidrar til å bestemme kvinnens valg av ektefelle/partner
 6. penismisunnelse gjør kvinner generelt mer misunnelige enn menn
 7. penismisunnelse dominerer kvinners sjeleliv
  • gir kvinner underutviklet sans for rettferdighet


Regi/Koreografi: Henriette Pedersen
Utøvere: Kristine Karåla Øren, Marianne Skjeldal
Lys: Thilo Hahn
Kostyme: Elinor Ström
Komponist: Lars Petter Hagen
Dramaturg: Sidsel Pape
Programtekst: Sidsel Pape
Fotograf: Sveinn Fannar Jóhannsson
Produsent: Anette Therese Pettersen
Co-produsent: Galleri Maria Veie